چاپ کردن این صفحه

خروج از ارزیابی‌های صرفاً نقلی لازمه میان‌رشته‌ای دانستن علوم قرآن و حدیث است

سیدحسین سراج‌زاده، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه خوارزمی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، اظهار کرد: رشته‌های علوم قرآنی یکی از رشته‌هایی است که در دانشگاه خوارزمی در گروه دین و فلسفه دائر است و رشته علوم قرآن و حدیث در مقاطعی تدریس می‌شود.

وی افزود: رشته علوم قرآن و حدیث به‌عنوان یک رشته دانشگاهی، به نوعی میان‌رشته‌ای محسوب می‌شود. اگر با نگاه مدرن و آکادمیک بخواهید موضوع میان‌رشته‌ای را در رشته علوم قرآن و حدیث بررسی کنید، حتماً باید از ارزیابی‌های صرفاً نقلی و مبتنی بر مطالعات درون‌‌متنی بیرون بیاییم.

معاون پژوهشی دانشگاه خوارزمی اظهار کرد: تاکنون افرادی به رشته علوم قرآن و حدیث با نگاه میان‌رشته‌ای ورود پیدا کرده‌اند، و به‌طور مثال پدیده‌ای را در متن اجتماعی و متن فرهنگی بررسی کرده‌اند، نظیر همان بحثی که گاهی در قرآن و حدیث و به خصوص در قرآن تحت عنوان شأن نزول مطرح است. خود «شأن نزول» در واقع یک موضوع اجتماعی و فرهنگی است. با این دیدگاه در حقیقت یک متن که کلام خدا و آیات قرآن است در یک متن اجتماعی و فرهنگی دیگر با استناد به روایات و موارد دیگر مورد بررسی قرار می‌گیرد.

رشته علوم قرآن و حدیث برای بهره‌گیری از علوم دیگر ظرفیت زیادی دارد

وی بیان کرد: با این رویکرد، اتفاقاً فکر می‌کنم رشته‌هایی که در شاخه قرآن و حدیث در دانشگاه‌ها هستند، برای تبدیل شدن به میان‌رشته‌ای و بهره‌گیری از علوم دیگری مثل تاریخ، جامعه‌شناسی، مردم‌شناسی و حتی روانشناسی برای فهم بهتر متن قرآن و سنت دینی ظرفیت زیادی دارند.

سراج‌زاده در پاسخ به این سؤال که در معاونت پژوهشی دانشگاه خوارزمی چقدر به پژوهش‌های قرآنی و میان‌رشته‌ای با این رویکرد اهتمام وجود دارد؟ گفت: برنامه خاصی با این عنوان که از پژوهش‌های قرآنی حمایت شود متأسفانه تاکنون نداشته‌ایم.

وی ادامه داد: از همه گروه‌های علمی‌مان چه گروه علم و دین که رشته علوم قرآن و حدیث در آن دائر است و چه گروه‌های دیگر علمی، هر برنامه‌ای که برای برگزاری کنفرانس و تولید مقاله یا مجاله داشته باشند حمایت می‌کنیم. اصولاً در دانشگاه‌ها برنامه‌ها از پایین به بالا می‌آید، مدیران ستادی تلاش می‌کنند تسهیلاتی ایجاد کنند و حمایت می‌کنند.

معاون پژوهشی دانشگاه خوارزمی گفت: رشته علوم قرآن و حدیث هم مثل بقیه رشته‌ها، به میزانی که همکارانمان در آن رشته، فعالیت داشته باشند حمایت می‌شوند. ما هم به‌عنوان معاونت پژوهشی دانشگاه، سیاستمان بر این است که از فعالیت‌ها حمایت و استقبال کنیم.